De Cobber valt nog het beste te vergelijken met een natte handdoek of washand. Het grote verschil is dat ie wel zo aanvoelt, maar geen doordrenkte kleding veroorzaakt. Dat komt door de speciale hygroscopische korreltjes die wel vocht opnemen, maar dit vasthouden en een verkoelend effect hebben.

The wonder from Down Under

De Cobber is uitgevonden in de Australische Outback, het vaak bloedhete binnenland van het rode continent. De werking ervan is gebaseerd op het principe van verdampend koelen, en afgeleid van de Australische Coolgardie Safe en de Hessian Water Bag. Deze beide producten zijn ontstaan in de periode dat de koelkast nog niet was uitgevonden en bepaalde etenswaren of water koel gehouden moesten worden.
De Cobber kreeg ik (voor mijn verjaardag van de zondagochtend groep)in een opvallend dunne verpakking en het stuk stof leek slechts gevuld te zijn met een tiental harde korrels, ter grootte van een rijstkorrel. Nadat ik hem even met wat wasmiddel (zo’n tube voor op de camping) had schoongemaakt, legde ik hem te weken in schoon kraanwater. Even later begon de metamorfose van het stukje stof. Door het opzwellen in het water veranderden de korrels in de doek in een flexibele gel, ongeveer zo dik als een Hema-worst. De sjaal voelde al gelijk koel aan, terwijl ik niet eens het koudste water heb gebruikt.

Buddy

Na een klein halfuur is de Cobber klaar voor gebruik. Hij is nog een beetje nattig, maar voelt niet doorweekt aan. Even laten uitdruppelen en hij is klaar voor gebruik. Hij past goed om m’n voorhoofd en nek en kan met de uiteinden vastgeknoopt worden. Wat is dit een heerlijk gevoel. Niet verwonderlijk dat de naam van het verkoelende doekje in het Australisch-Engels vertaald kan worden tot buddy; vriend.
Het unieke aan de Cober is de langdurige verkoelende werking, tot 3 dagen achter elkaar. Wel wordt de gel elke dag iets dunner: het water in de korrels verdampt langzaam. Na vier dagen ‘laad’ ik het doekje weer op door hem vijf minuten onder te dompelen in helder water. Na deze tijd is hij weer zoals in het begin.

Conclusie

Mede dankzij de Cobber kan ik mijn lichaamstemperatuur goed in balans houden. Ik heb hem gebruikt op de werkvloer en thuis, maar ook op vakantie is hij ideaal om te gebruiken. Met een koud drankje in de hand en een stuk stof met een paar verkoelende korrels in mijn nek kan ik elke hittegolf (of opvlieger ☺) aan. De Cobber is trouwens niet alleen te gebruiken in warme perioden, ook houdt hij je in de winterperiode heerlijk warm door hem korte tijd in de magnetron te leggen. (heb ik zelf nog niet geprobeerd)

De Cobber is via diverse webshops verkrijgbaar in 18 verschillende kleuren, prijs ligt rond de 19 euro excl. verzendkosten. Bijvoorbeeld op: www.laarsenco.nl.

Tip