Wat is het?

Nordic walking is wandelen met aangepaste skistokken, die poles worden genoemd. Het is in Finland ontstaan als zomertraining voor sportieve langlaufers. Bij Nordic walking doet het bovenlichaam volop mee tijdens de activiteit, bij een juiste techniek worden 90% van de spieren gebruikt. Ten opzichte van actief wandelen zonder stokken wordt meer energie en zuurstof gebruikt. Ondanks dit voelt Nordic Walking nauwelijks vermoeiender aan dan gewoon wandelen. Tijdens het wandelen met poles wordt het lichaam ondersteund en wordt er meer rechtop gelopen. De benen worden ontlast, de paslengte neemt onbewust toe, waardoor het looppatroon wordt verbeterd

Nordic Walking is voor iedereen geschikt van jong tot oud. Ook voor mensen met gezondheidsproblemen.

De techniek leren

Lopen met nordic walking stokken (poles) is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk het eerst onder begeleiding te oefenen. Door de stokken op de juiste manier te gebruiken voorkom je blessures en levert nordic walking het meeste op. In de lessen leert u een vloeiende loopbeweging te maken vanuit het schoudergewricht en daarbij de stokken steeds even los te laten.

Gezond bewegen

Het grote voordeel van het lopen met poles is dat je veel meer spieren gaat gebruiken. Je maakt namelijk meer gebruik van je schouders en bovenarmspieren. Hierdoor wordt het effect op je gezondheid groter en verbrand je meer calorieën dan bij fietsen of gewoon lopen.
Kijk ook eens bij de tips.

Nordic Walking kunnen we onderbrengen in 3 niveaus:

  • Recreatief of gezondheidsniveau: ontspanning – diabetes – overgewicht – astma (COPD) – conditie verbeteren.
  • Fitness: total body workout – uithoudingsvermogen – hartslagverhogend trainen.
  • Sport: zeer fitte sporters – heuveltraining – wisselende ondergronden.

Nordic Walking Eindhoven richt zich met name op het gezondheids- en fitness niveau. Ook is het mogelijk om een beweegprogramma te volgen afgestemd op uw persoonlijke situatie.

Gezondheidsproblemen

Nordic Walking is voor iedereen geschikt van jong tot oud. Ook voor mensen met gezondheidsproblemen.
Veel ziektebeelden worden in stand gehouden of verergeren als gevolg van inactiviteit. Veel mensen met chronische klachten zijn zich hier niet van bewust. Jarenlang heeft de medische stand verkondigd dat deze patiëntengroepen zich maar moesten ontzien en zeker niet konden gaan sporten, want dat was te belastend.
De laatste jaren is hier een kentering in gekomen en is er veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen chronische klachten en bewegen. Met name voor ziektebeelden als hartziekten, suikerziekte type 2, osteoporose, COPD en reumatische gewrichtsontstekingen is sterke bewijskracht geleverd dat bewegen een positieve invloed heeft op het ziekteverloop.
Nordic Walking is daar een uitermate geschikte bewegingsvorm voor.

Een greep van klachten of aandoeningen waarbij Nordic Walking een mogelijkheid zou zijn:

  • reumatische gewrichtsklachten;
  • hartritmestoornissen;
  • burnout;
  • spanningshoofdpijn;
  • nekklachten;
  • vernauwde bloedvaten;
  • overgewicht;
  • COPD (astma);
  • chronische bronchitis;
  • een lichte mate van MS;
  • slijtage van heup- en kniegewrichten;
  • hoge bloeddruk;
  • diabetes;

Bij herstel na ziekte

Ook mensen die herstellende zijn kunnen een gedeelte van een training mee doen, beginnend met een kwartiertje tot uiteindelijk en heel uur.
Naast de lichamelijke effecten spelen tevens de psychosociale effecten een belangrijke rol. Het vergroot de onafhankelijkheid, het zelfvertrouwen neemt toe, het algemeen welbevinden wordt groter en men ontsnapt uit het sociale isolement. Er is nog wel pijn, maar deze neemt niet meer de eerste plaats in. De aandacht gaat uit naar andere bezigheden die men fysiek weer aankan waardoor pijn naar de achtergrond verschuift.

Vragenlijst

Iedereen die bij Nordic Walking Eindhoven gaat deelnemen vult een vragenlijst in. Middels deze lijst krijg ik een goede indruk over iemands belastbaarheidsniveau en zijn beperkingen in het dagelijks leven. Bij twijfel over de mogelijkheid tot deelname wordt in overleg met huisarts of specialist gekeken of Nordic Walking verantwoord is. Op deze manier worden alle risico’s op het ontstaan van blessures of verergering van de aandoening vermeden.