Vitamine D is een vet oplosbare vitamine die in de natuur vaak samen met vitamine A voorkomt. Jarenlang was vitamine D de meest onderschatte vitamine ter wereld. Vele onderzoeken, vooral van de laatste jaren, laten zien dat deze vitamine erg belangrijk is voor vele specifieke gezondheidsproblemen en daarom voor de algehele gezondheid. Het lichaam heeft vitamine D nodig voor sterke botten  en  tanden.  Het  verbetert  de  calciumopname  uit  de  voeding  en  legt calcium en fosfor vast in de botten en tanden tijdens de groei. Daarnaast is vitamine D belangrijk voor het immuunsysteem, stimuleert het de spierfunctie en speelt het een rol bij de groei en ontwikkeling van lichaamscellen. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot botontkalking of spierzwakte.

Ons lichaam kan  zelf vitamine D aanmaken

In de huid kan het lichaam onder invloed van UV-straling uit zonlicht zelf vitamine D aanmaken. Cholesterol vormt hiervoor de grondstof. In de herfst en winter blijkt de lichaamseigen vitamine D-aanmaak echter bijzonder laag te zijn. De reden hiervan is dat door de stand van de zon ten opzichte van de evenaar de benodigde UV-straling het aardoppervlak onvoldoende bereikt. Van oktober tot april hebben de meeste mensen daarom behoefte aan extra vitamine D. Vitamine  D komt ook voor in voedingsmiddelen als vette vis, eieren en vlees.

Voedingsadvies, extra vitamine D

Voor  iedereen  geldt  een  dagelijkse  aanbevolen  hoeveelheid  van  10 microgram vitamine D. Alleen mensen van boven de 70 moeten 20 microgram per dag binnen krijgen.
Voor de meeste mensen levert zonlicht samen met de voeding voldoende vitamine D. Maar sommige groepen hebben meer vitamine D nodig dan ze uit zonlicht en voeding kunnen halen. In de tabel hieronder zie je welke groepen het advies krijgen extra vitamine D te nemen via een supplement.

Suppletie-adviezen Vitamine D
Groep Leeftijd Wie Extra vitamine D in microgram (mcg)
Kinderen 0 t/m 3 jaar Iedereen 10
Vrouwen 4 t/m 49 jaar Donkere (getinte) huidskleur en/of niet genoeg buiten komen 10
50 t/m 69 jaar Iedereen 10
70 jaar en ouder Iedereen 20
Zwangere vrouwen Iedereen 10
Mannen 4 t/m 69 jaar Donkere (getinte) huidskleur en/of niet genoeg buiten komen 10
70 jaar en ouder Iedereen 20

¹ Wanneer heb je een donkere huidskleur? Als vuistregel: een huid die niet verbrandt voor hij bruin wordt. Meestal mensen van (deels) Zuid-Europese, Aziatische, Midden-Oostelijke of negroïde afkomst.
² Wanneer kom je voldoende buiten? Volgens de voedingsraad is voldoende buiten komen: iedere dag gedurende 15-30 minuten tussen 11.00 en 15.00 uur, met je hoofd en handen onbedekt

Suppletie van vitamine D

In supplementen wordt de dosering vitamine D op verschillende manieren uitgedrukt: in Internationale Eenheden (IE) oftewel International Units (IU) en in microgrammen (mcg of μg). Tussen beide vormen bestaat een vaste verhouding. Een dosering van 400 IE vitamine D komt overeen met 10 mcg. Vitamine D wordt in de darm het best opgenomen wanneer er ook wat vet of olie aanwezig is. Vitamine D-supplementen worden daarom bij voorkeur bij de warme maaltijd ingenomen.

Voedingssupplementen

Vitamine D is te koop als druppels, pillen, capsules of in een multivitamine supplement. Het gaat dan meestal om cholecalciferol oftewel vitamine D3, maar er zijn ook supplementen met (het minder actieve) ergocalciferol, vitamine D2.

Tip