Om met veel plezier zonder voetproblemen en andere wandelblessures te kunnen wandelen zijn geschikte wandelschoenen nodig. De geschiktheid is niet alleen afhankelijk van het type voet, loopstijl en gewicht van de wandelaar, maar is ook afhankelijk van het gebied waarin gewandeld gaat worden. Voor een wandeling in de bergen zijn andere wandelschoenen nodig dan in een licht golvend terrein. Bij ruwe of gladde ondergronden zal de zool voldoende profiel moeten bezitten.

Schoenmaat bepalen

Ten eerste: ga niet in de ochtend schoenen kopen, omdat je voeten in de loop van de dag geleidelijk uitzetten. Pas je wandelschoenen met de wandelsokken die je gaat dragen tijdens je wandelingen.
Een schoen mag niet te groot zijn (glijden van de voeten) maar ook niet te krap (knellende voeten).
Voor je grote teen moet zeker 1 cm ruimte overblijven. Deze ruimte kan je het beste bepalen door de binnenzool uit de schoen te nemen er op te gaan staan. Bij het bepalen van je schoenmaat let je er ook op dat de hielkap voldoende steun geeft. Ook is het belangrijk dat je geen drukpunten voelt. Deze drukpunten vooral te vinden bij de kleine teen, aan beide zijden van de voorvoet ter hoogte van de bal, op de wreef en op de hiel. Deze knelpunten kunnen gedeeltelijk worden opgelost door een andere binnenzool, het is echter beter een andere schoen te nemen.

Soorten wandelschoen

Wandelschoen zijn onderverdeeld in vier categorieën: van A (gewone soepele wandelschoen) tot D (schoen voor in het hooggebergte).
De volgende types zijn geschikt voor Nordic Walking:

A Soepele lage of halfhoge wandelschoen

Deze schoenen zijn geschikt voor wandelingen op goed begaanbare bospaden en in licht golvend terrein. Omdat dit type schoen licht en soepel is zijn ze prima geschikt voor dagwandelingen in Nederland.

B Trekkingschoenen

Dit type wandelschoen zal je het meest aantreffen in de buitensportwinkel. Ze zijn dikwijls even soepel als het vorige type, maar zijn een stuk steviger en geven dus meer steun. Deze schoenen kan je prima gebruiken in ruwe gebieden en bergachtig terrein. Veel van deze schoenen zijn waterdicht doordat ze gebruik maken van een Gore-Tex laag.

Nordic Walking schoenen

Nordic Walking schoenen zijn lage wandelschoenen met een buigzame zool, lage hielkap, voldoende dempende en steunende eigenschappen, licht van gewicht en een ruwe schoenzool (type A is het meest geschikt).

Wandelschoenen zal je altijd moeten inlopen. Doe het daarom de eerste wandelingen rustig aan. Je kunt ook thuis je voeten gedeeltelijk laten wennen aan je nieuwe schoenen.

Tip